Se najin odnos še da rešiti?

Vir slike: www.preventivarevija.si

Odnosi. Zadnje čase veliko razmišljam o njih. Odnos z mamo in odnos z očetom. Odnos mame in očeta. Slika, ki jo ponotranjimo že v otroštvu, kakršna pač je. Takšna kot je, nam je domača.

Naj je lepa ali pa malce manj lepa. Poznana nam je. V življenju pa se najbolj domače počutimo prav ob poznanih stvareh. Zavedno ali nezavedno iščemo to poznano okolje v partnerskih odnosih. Ustvarjamo enako okolje z drugimi igralci. En drugemu odigravamo ene in iste scenarije. Scenarije iz našega otroštva, scenarije odnosov naših staršev, scenarije odnosov naših starih staršev ... Ponavljamo enake vzorce in v odnosu s partnerjem en drugemu pritiskamo ravno na tiste točke, ki najbolj bolijo. Sledijo prepiri, žalost, jeza, razočaranje, bolečina.

In kaj sedaj?

Danes se zdi, da je vse hitro nadomestljivo. Ko se nekaj pokvari, vržemo stran. Kupimo novo. Svet je tako narejen. 

Ko se je nekaj pokvarilo v času naših dedkov in babic, so stvar popravili. In spet je delovala.


In točno to je smisel odnosov. Tega pa nam v današnji družbi precej manjka. 

Že dlje časa opazujem pare in vsakič znova me preseneti to, kako nekateri hitro obupajo in vržejo puško v koruzo. Nekaj prepirov in že sledi ''midva pač nisva za skupaj!'' Nekateri zvalijo vso krivdo na partnerja, češ da je vsega on kriv in gredo v lov za naslednjim popolnim partnerjem. 

A tega popolnega partnerja ni. V življenje vstopi le še en nov igralec, ki ima v rokah isti stari scenarij. In tako se odnosi vrstijo en za drugim, težave pa ostajajo enake. Tako lahko ponavljamo v nedogled, vendar ali si res želimo takšnega življenja? Globoko v sebi vsi hrepenimo po ljubezni. Po tisti pravi, pristni ljubezni. Ko veš, da si ljubljen, ko veš, da se lahko na nekoga zaneseš, ko ti je težko. Vsi si globoko v sebi želimo osebe, ki nam bo stala ob strani ne le v dobrem, ampak tudi v slabem.

Za tak odnos pa je potrebno konkretno zavihati rokave. Tak odnos ne pade iz neba, kot prikazuje Hollywood. Tak odnos ni pravljična iluzija, ki se nam bo nekoč usodno zgodila in takrat bomo končno odrešeni vseh napornih partnerjev. Tak odnos ne potrka na vrata. Tak odnos je potrebno ustvariti! Nihče ni rekel, da je lahko. Je pa vredno truda.

Zato je potrebno dobro razmisliti, ali je res tako hudo, da na obzorju ni več druge rešitve kot je razhod? Potrebno se je vprašati: Ali sem naredil/a resnično vse? Ali najina ljubezen res ni več tako močna, da bi lahko šla čez to?

Potrebno se je spomniti, zakaj sva postala par? Kaj je bilo tisto, kar naju je tako zelo privlačilo drug na drugem, da sva se noro zaljubila? 

Včasih resnično ni druge poti, v veliki večini primerov pa je. Vprašanje je le, ali sta partnerja dovolj močna?

Ko nastane težava, jo je potrebno rešiti. Ko nastane naslednja, jo je potrebno rešiti. Ko nam partner zrcali naš pretekli vzorec, je to z namenom, da ga končno razrešimo. Partnerstvo je čudovita priložnost za osebno rast, a le če smo pripravljeni zares odpreti oči. Za vse prepire smo lahko hvaležni, ker se le tako lahko naučimo največ prav o sebi. Partner nam včasih postavlja kažipote na precej zastrašujoče poti naše osebnosti. Naša naloga je, da prehodimo te poti in se iz vsake ovire nekaj naučimo, ne da se jim v velikem loku izognemo. Ko to storimo, ko se spustimo globlje vase in se zazremo v svojo temno plat, se začnemo zares spoznavati, sprejemati. Ko začnemo spreminjati sebe, si damo možnost postati boljša oseba in boljši partner.

Partnerstvo je sodelovanje, spodbujanje, podpora, pomoč, sočutje, vztrajnost, potrpežljivost, iskrenost. Vse to je ljubezen.

Je osebna rast v dvoje. Vsak zase in skupaj. In tak odnos se ne pokvari.

Naredite prvi korak, poglobite se vase, meditirajte in najprej naredite spremembo pri sebi. Tako boste pripravili močne temelje, na katerih lahko zgradite osrečujoč partnerski odnos.

Monika Radič, certificirana vaditeljica joge smeha, meditacij, reiki mojstrica in učiteljica, praktik ThetaHealinga (basic, advanced, Manifesting and Abundance)
www.sijem.si

Objavljeno v spletni reviji Preventiva




Comments

Popular Posts